-
پشم شیشه از قدیمی ترین و پرمصرف ترین انواع عایق های حرارتی است و سابقه تولید آن در داخل کشور به حدود چهل سال قبل می رسد. این نوع عایق در واقع نوعی پشم معدنی است که از مذاب شیشه به دست می آید و ظاهر آن به صورت الیاف انعطاف پذیر شیشه است.
این ماده از ذوب شیشه و تبدیل آن به الیاف ریز تولید می شود. این الیاف را به صورت رول یا پانل در آورده و برای مصرف به بازار عرضه می شوند. پشم شیشه در مقابل آتش مقاوم بوده و این عایق انواع و کاربردهای متفاوتی دارد.
ضخامت استاندارد الیاف آن بین 3.2 الی 6.4 میکرون است. این موضوع باعث نرمی پشم شیشه و افزایش زمان حفظ خواص ارتجاعی و کاهش میزان ریزش ذرات آن می شود.
پشم شیشه از انواع عایقهای حرارتی سلول باز است و می تواند رطوبت محیط را جذب نماید و در مجاورت با بخار آب (خصوصا در سطوح گرم ) تولید اسید سیلیسیک نماید. لذا اگر محافظت از آن به نحو مطلوب انجام نشود، باکتری ها و قارچ ها در بین الیاف آن رشد می کنند.
الیاف پشم شیشه سوزنی شکل بوده و تماس آنها با پوست باعث خراشیدگی می شود. اگر این الیاف وارد ریه شوند خارج نمی شوند و استمرار تنفس ذرات معلق آن می تواند باعث ایجاد بیماری های تنفسی و پوستی شود.
حداکثر تحمل حرارتی پشم شیشه 550 درجه سانتیگراد است. در توسعه آتش سوزی بی اثر بوده و در مجاورت حریق گازهای سمی تولید نمی کند.
اخیرا پشم شیشهایی جدیدی تولید شده است که از ترکیب مذاب دو نوع شیشه به دست می آید که تحریک پوستی آن کمتر است و نیازی به چسباننده شیمیایی برای چسباندن الیاف به هم ندارد.
كاربرد هاي پشم شيشه
این گروه از محصولات به منظور پوشش عایقکاری سوله ها ، بدنه مخازن بزرگ ، لوله های قطور صنعتی و در صنعت ساختمان برای عایقکاری دیوار و سقف ساختمانها بکار می رود .
مزیتهاي پشم شيشه
- سهولت در جابجایی و حمل و نقل
- سهولت در برش ، شکل پذیری و نصب آسان
- دوام کیفیت و حفظ عملکرد طی سالیان بهره برداری
- جذب و کاهش عالی صدا
- مقاوم در برابر رشد باکتری ، قارچ و حشرات
- کاملا غیر آتش گیر
- بی خطر برای سلامت
انواع پشم شیشه و شاخصهای فنی آن
الف) انواع پشم شیشه:
پشم شیشههای موجود در بازار ایران غالباً به سه نوع تقسیم و با نامهای زیر تولید میگردند:
پشم شیشه رولی (پتویی)
پشم شیشه پانل (تختهای)
عایق لوله (عایق پیشساخته)
ب) شاخصهای فنی:
مهمترین عامل در هنگام خرید جهت بهرهوری بهتر از پشم شیشه، مشخصات فنی آن است که بصورت زیر تعریف میگردد:
۱ـ دانسیته Density
۲ـ ضخامت Thickness
۳ـ نوع لفاف (روکش) Facing
۱ـ دانسیته:
وزن یک مترمکعب پشم شیشه در واحد کیلوگرم را دانسیته مینامند.
به منظور تأمین نیاز مصرفکنندگان، پشم شیشه از دانسیته حداقل ۱۰ کیلوگرم بر مترمکعب تا حداکثر ۱۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب، مطابق با استانداردهای بینالمللی تولید میگردد. به عبارت سادهتر، دانسیته یا وزن مخصوص پشم شیشه، وزن یک مترمکعب پشم شیشه در واحد کیلوگرم است و یکی از مهمترین عوامل تعیین قیمت کالا میباشد.
با توجه به اینکه کلیه تولیدکنندگان و توزیعکنندگان عایق پشم شیشه موظف به ارائه مشخصات فنی (دانسیته ـ ضخامت ـ نوع لفاف) هستند، کلیه مصرفکنندگان میتوانند به سادگی و با در اختیار داشتن عدد دانسیته و عدد ضخامت که به صورت اختصار در نام کالا یا بر روی لیبل کالا درج گردیده، وزن یک مترمربع پشم شیشه را طبق فرمول زیر بدست آورند.
وزن یک مترمربع پشم شیشه برحسب کیلوگرم = ۱۰۰۰ (عدد ضخامت عدد دانسیته)
به عنوان مثال وزن یک مترمربع پشم شیشه ۵۰/۱۶ D را محاسبه مینمائیم:
۲ـ ضخامت:
ضخامت نیز یکی دیگر از عوامل مهم در ضرایب مقاومت حرارتی، انتقال حرارتی و جذب صوت میباشد. پشم شیشه با ضخامتهای ۲۵ و ۵۰ میلیمتر بیشترین مصرف را در ایران دارند.
۳ـ نوع لفاف (روکش):
نقش حیاتی لفافها در حفظ و پایداری خواص عایق:
با توجه به اینکه همواره پشم شیشه به عنوان یک عایق حرارتی و صوتی بین دو فضای مختلف قرار میگیرد، به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت موجود در فضا و محفوظ نگاه داشتن حفرههای حاوی هوا بین الیاف پشم شیشه از لفافهای مختلفی استفاده میگردد.
به تعبیر دیگر انتخاب لفاف از اهمیت افزونتری نسبت به خود پشم شیشه برخوردار است و مادامی که عایق پشم شیشه رطوبت فضا را جذب نکرده باشد، به بهترین شکل وظیفه عایقی خود را در سیستم ایفا مینماید.
هنگام تولید لفافهای صنعتی (vapor retarders) لایه کاغذ کرافت، فویل آلومینیوم و نخ شیشه توسط فیلم گرم پلی اتیلن LDPE به یکدیگر لمینیت (extrusion laminating) میگردند. استفاده از فیلم پلی اتیلن در لفافها باعث چسبندگی کامل فویل آلومینیوم به کاغذ کرافت و جلوگیری از ریزش فویل آلومینیوم در بلندمدت و نفوذ رطوبت و بخار آب موجود در فضا به داخل حفرههای بین الیاف پشم شیشه میگردد.
این شرایط، خواص عایقی پشم شیشه از جمله ضرایب هدایت و مقاومت حرارتی و جذب صوت را از پایداری بیشتری بهرهمند میسازد.
استفاده از نخ شیشه به جای الیاف پلی استر (که قبلاً مرسوم بوده است) در بین کاغذ کرافت و فویل آلومینیوم مقاومت کششی در طول و عرض لفاف را ۱۰ برابر افزایش میدهد.
همانطور که در بخش معرفی شرکت متذکر شدیم، شرکت پشم شیشه پارس از سال ۱۳۸۲ تاکنون با بهرهگیری از تکنولوژی روز دنیا و استفاده از مواد اولیه خارجی با بهترین کیفیت، انواع لفاف و عایقها را مطابق با استانداردهای جهانی تولید و به بازار عرضه میدارد.
انواع لفاف (روکش) پشم شیشه
لفافها به دو صورت کاغذی (K) و آلومینیومی (AL) تولید و مصرف میگردد.
لفافهای آلومینیومی خود به دو نوع می باشد عبارتند از : مسلح (AR) و ساده (KA) تقسیم و نوع مسلح آن بیشترین سهم را در بازار ایران به خود اختصاص داده است.
برای عایقکاری لولههای تأسیسات و فضاهایی که با سقف کاذب پوشانیده میشوند تا از دید مستقیم مخفی بمانند، معمولاً از عایقهایی با روکش کاغذی استفاده میشود. در مواردی مانند پوشش سقف سوله و سالنهای تولید که نیاز به انعکاس نور و بهرهگیری از روشنایی بیشتر ضروری میباشد، همچنین در فضاهای باز که در دید مستقیم است، از عایقهایی با روکش (AL) استفاده میشود.
جهت ایجاد تنوع در فضاهای تولید، لفافهای رنگی محصول این شرکت میتواند فضایی بسیار شاد و متنوع را در اختیار صاحبان صنعت قرار دهد. با استفاده از این نوع لفاف در پوشش سقف سوله و سالن میتوان محیطی زیبا و متنوع برای بهرهوری هرچه بهتر ایجاد نمود.
کلیه لفافهای تولیدی شرکت پشم شیشه پارس دارای عرض ۱۲۰۰ میلیمتر بوده و در صورت ارائه سفارش خاص، عرض محصولات مطابق با نیاز مصرفکننده قابل تریم (برش) خواهد بود.
تقسیمبندی پشم شیشه بر اساس مصرف
پشم شیشه بدون لفاف Un facing:
این پشم شیشه دارای هیچگونه لفافی نبوده و با نام پشم شیشه پتویی نیز شناخته میشود که معمولاً برای دیگهای بخار و سیستمهای دوجداره، دیگهای شوفاژ، آبگرمکن، اجاق گاز و کلیه لوازم و محصولاتی که دارای سیستمهای حرارتی مستقیم میباشند، مورد مصرف قرار میگیرد و در بعضی موارد نیز در سقف سالنها و سولههایی که بصورت دولایه پوشش میشوند، از این نوع پشم شیشه استفاده میگردد.
پشم شیشه با لفاف کاغذ کرافت K:
این نوع پشم شیشه که با لفاف کاغذ کرافت پوشش داده شده است، علاوه بر کاربرد درتأسیسات ساختمانی و صنعتی، ایزوله کردن لولههای آب سرد و گرم، سقفهای دوجداره سالنهای تولید دام و طیور نیز مورد مصرف میباشد و معمولاً با ضخامتهای ۲۵ و ۵۰ میلیمتر تولید میگردد.
پشم شیشه با لفاف کاغذ آلومینیوم مسلح پلیاتیلندار با نخ شیشه FEGK و کاغذ آلومینیوم ساده پلیاتیلندار FEK:
این پشم شیشه که در ضخامتهای ۲۵ و ۵۰ میلیمتر و با دانسیتههای ۱۰، ۱۲، ۱۶، ۲۰ تولید میگردد، بیشترین حجم مصرف بازار ایران را تشکیل میدهد.
ضخامت ۲۵ میلیمتر معمولاً برای کانالهای انتقال هوا و پوشش لولهها در فضای باز مورد استفاده قرار میگیرد و ضخامت ۵۰ میلیمتر جهت پوشش سقف سوله و سالن تولید کارخانجات، مرغداریها، دامداریها و سایر مراکز صنعتی، قابلیت مصرف داشته که با توجه به شرایط جغرافیایی منطقه باید از دانسیتههای مختلف بهره برد.
پشم شیشه با انواع لفافهای رنگی C-VAPOR RETARDERS:
مدت زمان زیادی است که تمام سالنها و سولهها با عایق پشم شیشه و روکش کاغذ آلومینیوم ساده و مسلح پوشش داده میشوند و همواره کسانی که در این محیطها فعالیت مینمایند رنگ یکنواخت نقرهای فویل آلومینیوم که به مرور زمان تیره میگردد را مشاهده میکنند. فلز آلومینیوم بدلیل ماهیت فیزیکی خود میل زیادی به ترکیب و واکنش با گاز اکسیژن موجود در هوا داشته و پس از واکنش، یک لایه بسیار نازک از اکسید آلومینیوم در سطح فلز تشکیل میدهد که رنگ آن تیرهتر از خود آلومینیوم است.
انتخاب این نوع لفاف برای پشم شیشه، مصرفکنندگان و صنعتگران را قادر خواهد ساخت که با استفاده از رنگهای شاد و متنوع در پوشش سقف سازهها با کمترین هزینه، محیطی سرشار از انرژی و پویایی به همراه تأثیرات روحی و روانی مثبت در جهت افزایش بهرهوری نیروهای انسانی فراهم آورند.
از دیگر مزایای این نوع پوشش، بهرهمندی از کاهش اثر گذشت زمان و حذف خستگیهای مفرط حاصل از کار در محیطهای نازیبا میباشد.
پانل
پانل تختهای دارای جرم حجی بالاتری نسبت به پشم شیشههای رولی بوده و به عنوان عایق حرارتی و صوتی در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. عایق پانل در ابعاد ۱۲۰۰۱۰۰۰ میلیمتر تولید میگردد که در صورت نیاز، امکان تولید آن در ابعاد گوناگون نیز وجود دارد. حداقل دانسیته در پانل تختهای ۲۸ کیلوگرم بر مترمکعب و حداکثر ۱۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب میباشد. بیشترین مصرف این نوع پشم شیشه در دیوارها، سردخانهها، استودیوهای ضبط صدا، تالارهای تئاتر و سینما میباشد.
انواع پوشش پشم شیشه
1. فویل آلومینیومی
2. بافت سیاه شیشه ای
3. الیاف پارچه ای شیشه ای
کاربری پشم شیشه
1. عایق دیوار حفره
2. کاشی های سقف
3. دیوار پرده
4. مجرای لوله کشی
5. عایق صوتی
6. عایق حرارتی
7. ساندویچ پانل ها
8. کانال های هوایی که قبلا عایق شده اند
9. ساخت مخازن
10. کاربری های گوناگون صنعتی وساختمانی و…
ثبت ديدگاه